www.fuentepalmera.org
català castellano
 
 

La colonització de Sierra Morena i Andalusia de 1767-1768 i
el Fuero de las Nuevas Poblaciones

De la web i un racó personal El procés de la colonització Personatges que hi van intervenir Informació relacionada
Inici - Contacte - Noticies Motius de la colonització Campomanes El Sacre Imperi
Els meus avantpassats La propaganda de Thürriegel (1ª part) Maria Anna Immling Principat de Salm
Enllaços - Webs amigues La propaganda de Thürriegel (2ª part) Olavide Expedició a Kourou
  Les Reales Cédulas Thürriegel Manteistes i col·legials
Sobre Fuente Palmera El camí d'arribada Thürriegel (punts de vista) Vares i fanecades
El començament On es van ubicar   Peus i toises
La reacció d'Écija I aquells grecs? Fonts d’informació Una llegenda
La formació de la colònia   Bibliografia i enllaços  
    Literatura  

Incloem aquesta breu explicació o pinzellada perquè en la majoria de textos sobre les Nuevas Poblaciones, o sobre la colonització de Sierra Morena i Andalusia, es fa referència, sense més explicació, a una primera remesa de colons que venien de Saint-Jean-d'Angély com a participants d’un projecte frustrat de colonitzar l’illa de Caiena (Île de Cayenne en francès) o la Guaiana; alguns d'aquests colons fins i tot no havien ni arribat a anar-hi desprès d’haver estat fins a quatre anys esperant per a embarcar.

La desastrosa expedició a Kourou (Guaiana Francesa) de 1763

 
Un cop acabada la Guerra dels Set Anys com a conseqüència del Tractat de Fontainebleau de 1762 i del Tractat de pau de Paris de 1763 França, amb Lluis XV com a rei, va cedir la Nouvelle France (Canadà i les seves dependències) a Anglaterra i la Luisiana a Espanya; quedant-se només, a Nord Amèrica, amb les dues petites illes de Saint Pierre i Miquelon.
El govern francès va voler compensar la pèrdua d’aquestes possessions amb potenciar la colonització de la Guaiana Francesa establint a la porta de les seves colònies de les Antilles “una raça d’homes capaços d’assistir a la mare pàtria en les seves guerres futures” per protegir al sud del possible avanç dels anglesos del nord, així com, i això era interès del rei, de poblar les zones frontereres amb el Surinam holandès.
Étienne François duc de Choiseul-Stainville, ministre de Guerra i de Marina (1), va comunicar secretament aquest objectiu a Étienne François Turgot que havia estat nomenat Governador General de les possessions franceses a la Guaiana.
 
(1) Hi ha dos personatges que son fàcils de confondre: el Tractat de Paris el va signar un Choiseul; però no era pas el duc de Choiseul. El Tractat de Paris va ser signat per César Gabriel de Choiseul, duc de Praslin; va ser ministre d'Afers Estrangers des de octubre 1761 fins abril de 1766 quan el seu cosí el duc de Choiseul, canviant-lo pel d'Afers Estrangers, li va cedir el ministeri de Marina.
Étienne François de Choiseul, comte i més tard duc de Choiseul-Stainville, va ser ministre d'Afers Estrangers des de desembre de 1758 fins octubre de 1761, quan va passar a ser ministre de Marina i ministre de Defensa (anomenat llavors de Guerra) fins abril de 1766; aleshores, conservant el ministeri de Defensa (o de Guerra) va cedir el de Marina al seu cosí el duc de Praslin i va recuperar el d'Afers Estrangers, .
Ambdós van conservar els ministeris de Marina i els de Estrangers i de Guerra fins desembre de 1770.

Guyana

Guaiana Francesa

 

Nouvelle France

És comú confondre la Guyana (esquerra) amb la Guaiana Francesa (dreta). Entremig hi ha el Surinam (antiga Guaiana Neerlandesa). Esperem que aquests dos mapes ajudin a aclarir el possible dubte. Font: Perry-Castañeda Library

 

La Nouvelle France abans de la Guerra dels Set Anys i per tant del Tractat de pau de Paris de 1763. Les possessions de França en blau, les d'Espanya en taronja i les d'Anglaterra en rosa.
 

Llançament a Kourou - ESA

 

Guaiana Francesa - 1763

Illa de Caiena - 1763

Qui podia pensar i qui els hi havia de dir a aquells pobres colons que van arribar aquí el 1763 que a Kourou al cap de 250 anys hi hauria el port espacial d'Europa !. La foto del llançament es de www.esa.int   Al llegir sobre el tema de les Nuevas Poblaciones o de la colonització de la Guaiana es parla sovint de l'Illa de Caiena. La ciutat, capital de la Guaiana, es va fundar en el que antigament era una illa a la desembocadura del riu Cayenne (mapa de la dreta).

 

  En el de l'esquerra hi han Kourou i Caiena en un fragment del mateix mapa (de Jacques Nicholas Bellin - 1763)
     

Els projectes i la recluta de colons

El mes de desembre de 1762 el primer ministre Choiseul va escriure a Jacques Pineau de Lucé, Intendent d'Alsàcia a Estrasburg, demanant-li sobre la possibilitat de cercar per a les colònies franceses d'Amèrica a quelques familles allemandes du pays au-delà du Rhin (és a dir, algunes famílies alemanyes de més enllà del Rin). El destí era, de moment sense concretar, per a les colònies americanes en general.
El primer de març de 1763 Choiseul va especificar a Lucé que era necessari que aquestes famílies fossin principalment adequades per a cultivar les terres i totes, a més a més, amb origen de fora dels territoris de domini francès, ja que "el Rei no tenia perquè poblar les colònies a expenses de la població de les seves províncies".
També es va establir una ruta o conducció per als interessats per travessar França, amb origen a Estrasburg i destinació al port de Rochefort, on esperarien per embarcar.
 
Durant tot aquest període d'intentar potenciar la colonització de la Guaiana Francesa (des de l'any 1763 al 1768) es van presentar diversos projectes de poblament. Cap d'ells va ser definitiu i tots es van aplicar de manera irregular; és a dir, es van aplicar només parcialment o no es van arribar a aplicar gens.
Tenim coneixement dels següents plans de població:
amb esclaus provinents d'Àfrica; segons projectes de M. Nau, comerciant de La Rochelle, o de François Louis Morisse, Subdelegat de l'Intendent a Caiena (1763).
amb gent de l'illa de Malta; projecte de  Étienne François Turgot, Governador de la Guaiana (1763-1765).
amb europeus; projecte d'Alexandre Ferdinand, baró de Bessner, oficial de França durant la Guerra dels Set Anys, arribà a Governador de la Guaiana l'any 1782.
amb altres opcions combinació de les anteriors; segons projecte de Gilbert Guillouet d'Orvilliers, fill del Governador de la Guaiana del mateix nom (1749-1763).
De tots aquests projectes anteriors n'hi va haver un que volem destacar i comentar (insistim en que sense ser l'únic pla de poblament que es va aplicar), el projecte que el 5 de novembre de 1763 va presentar Alexandre Ferdinand, el baró de Bessner, pocs dies abans de que el primer comboi de vaixells amb colons sortís amb destí a la "Nova Caiena".
Aquest projecte proposava el anar a Alemanya a reclutar a gent del Baix Rin, però incloent-hi en els seus objectius aconseguir gent amb possibilitats econòmiques que, a més d’anar a la nova colònia, financessin a altres famílies que conduirien a Caiena pagant-los el transit per França, així com la roba, útils, alimentació i establiment als llocs assignats; el cost de la travessia marítima seria a càrrec de l’Estat. A canvi d'aquest finançament obtindrien en propietat, com la menor d'altres opcions, un terreny considerable de 1600 arpents (unes 815 hectàrees) per formar un senyoriu compost per un poble de 10 famílies; la meitat d'aquesta superfície seria propietat del senyor i l’altre meitat propietat de les famílies. El senyor obtindria endemés beneficis, provinents d'uns pagaments a mena d'impost sobre aquelles famílies, de manera també establerta pel baró de Bessner.
És ben clar que un estat feudal i de vassallatge d’aquesta mena no podia funcionar; malgrat que el 22 de maig de 1765 es va acceptar oficialment i posteriorment es va arribar a aplicar, els alemanys transportats en execució d'aquest projecte es van rebel·lar rebutjant el vassallatge, el treball i fins i tot el establir-se als llocs assignats.
 
Per atraure als futurs colons es van establir ràpidament certes condicions avantatjoses per a ells. Una relació d'aquestes condicions la podem trobar ja en uns documents adjunts a les cartes entre Choiseul i Lucé de finals de 1762 i principis de 1763 que hem comentat anteriorment. El que reproduirem seguidament és la traducció del que podrien ser aquells documents adjunts; es tracta d'uns fulls de propaganda a dues columnes, en francès i alemany, sense signatura ni data, trobats en una documentació relacionada amb Jean-Frédéric Rollwagen, un reclutador acostumat a operar pel Baix Rin, Renània-Palatinat o Alsàcia. Rollwagen molt probablement es va encarregar, al servei d'altres, de buscar i reclutar famílies que volguessin passar a la nova Colònia de la Guaiana o Nouvelle Cayenne; també havia reclutat francesos cap a Rússia i altres destins, i per aquest motiu va estar tancat a la presó de La Bastilla entre agost de 1766 i agost de 1769.
A qui ja hagi llegit el nostre apartat sobre les propagandes de Thürriegel aquest que segueix li semblarà un llenguatge familiar.
 
 

AVÍS

Pel que fa als avantatges de les famílies i d'altres persones, ja siguin camperols o comerciants, que hagin nascut fora de les terres del domini del Rei i que vulguin passar a la nova colònia de Guaiana o Nova Caiena.
 
Es farà la conducció fins a Rochefort, on embarcaran, rebran a raó de tres Sols per llegua i per persona, i avituallament i allotjament gratis des que arribin a Rochefort, fins al seu embarcament.
El passatge per les Colònies els serà pagat pel Rei, així com el seu avituallament durant la travessa.
Sa Majestat entregarà cinquanta Lliures per família composta pel pare, la mare i un fill, i un complement de deu Lliures per cada fill de més de les tres persones.
El Rei alimentarà homes, dones i nens durant dos anys; els sis primers mesos del tercer anys la meitat d’avituallament i els sis últims mesos la quarta part.
Sa Majestat atorgarà a cada família una casa i terra per arrabassar: es proporcionaran tots els mobles, roba de llit i roba de taula i de cuina, així com tots els estris i articles necessaris en una llar.
Cada habitant comptarà amb un rifle, una baioneta, un sarró de caça, una bossa per les peces de caça i una quantitat suficient de pólvora i perdigons, així com canyes de llançar i xarxes per a la pesca.
També es proporcionaran totes les eines necessàries, tant per al cultiu de la terra com per a l'interior de les cases. Es lliuraran tots els grans i llavors necessaris per sembrar les seves terres.
Cada persona tindrà dues peces de vestir completes, una per a l'hivern i una més lleugera per a l'estiu.
També es subministraran bruses de carreter, jupes, calçons i botins de tela per treballar, així com un parell de botins de cuir.
A cada persona, homes, dones i nens, se'ls lliuraran quatre camises i tres parells de sabates per any.
Els habitants que vulguin tornar a França o al seu país, després de cinc anys, en seran els amos, i podran vendre les seves cases i terres per obtenir els seus beneficis.
Sa Majestat els eximeix de tots els deures i impostos.
Es proporcionaran tots els medicaments necessaris, així com els metges i cirurgians.
A les famílies o persones que vulguin portar diners per fer arrabassar la terra se’ls atorgarà el que vulguin, i gaudiran del mateix tractament que altres residents; i tindrem per a ells totes les atencions adequades, d'acord amb el seu estat.
Totes les gents d’ofici, com fusters, ebenistes, manobres, picapedrers i altres oficis, tindran tractaments especials, segons els seus coneixements.
Com que hi haurà molta caça al país, els caçadors que vulguin anar-hi tindran un bon tracte quan es facin conèixer.
Els músics i altra gent que toquin diferents instruments als salons de ball també seran acceptats, i tindran un sou segons la seva vàlua.
 
 
Els voluntaris reclutats per Lucé no ho eren només amb destí a la Guaiana; el seu destí era les colònies franceses d'Amèrica en general. Amb l'objectiu de col·laborar amb Lucé en reclutar colons únicament per a la Guaiana, el més de juny de 1763 va ser enviat a Alsàcia, per aproximadament nou mesos, un oficial retirat del regiment de La Marck anomenat Louis François de Bodelschwingh. Bodelschwingh va fer diverses estades a Landau i a Estrasburg des d'on, amb l'ajut d'altres reclutadors, enviava els futurs colons alemanys cap a Lucé. En relació amb la seva gestió tenim constància del següent manuscrit com a projecte de propaganda impresa i preparada per a repartir; segons el text complet del manuscrit aquesta propaganda havia d'incloure un mapa de la Guaiana francesa i havia de ser "gravada en fusta, a la manera alemanya, amb alguns relleus de cases rustiques de la Guaiana".

Propaganda de Bodelschwingh

  Els europeus que vagin a aquest bell país que dona dues collites per any obtindran al arribar-hi un terreny en propietat. Seran alimentats, allotjats, ben vestits i abastits de tot el que els sigui necessari per a ells, les seves dones i els seus infants durant dos anys i mig, i se'ls hi donaran totes les eines de les que en tinguin necessitat per cultivar la terra i pels diferents oficis, així com tots els ajuts en cas de malaltia. No se'ls hi demanarà cap dret ni impost, i que no es preocupin per les seves creences, se'ls hi pagarà el viatge fins a Rochefort, des de on se'ls transportarà gratis a la Guaiana, i ells tindran atenció pel seu sostén durant el temps que estiguin en aquest port, i se'ls hi pagarà per endavant abans d'embarcar la suma de 50 lliures per família composta per pare, mare i un infant, i deu lliures per cap per cada fill de més que hi hagi a la família, amb l'objectiu de poder proveir-se de la roba més necessària pel seu viatge, durant el qual seran alimentats gratis, també seran acceptats els jueus.  
Paris impremta de M D R
La darrera línia aquesta propaganda menciona l'admissió de jueus. Amb això es tractava probablement d'animar el comerç de la zona, els jueus dominaven el comerç del Carib doncs estaven ja ben establerts a la Guaiana Neerlandesa o Surinam. En aquells temps, a Alsàcia i Lorena hi havia més de tres quartes parts de la població jueva de França, i "més enllà del Rin" la població jueva era força important, per exemple a Espira, en el Palatinat.
 

Una breu explicació del desenvolupament del desastre

Turgot no va veure necessari, com a Governador de la nova colònia, de ser-hi present. Tot el destí de la colònia va ser abandonat a subalterns. El seu delegat i representant oficial com a Intendent General de la colònia va ser Jean Baptiste Mathieu Thibault de Chanvalon, que sí que hi va anar a residir.
Com a primer punt de descontrol i precipitació d’aquest projecte cal dir que la primera expedició, la que teòricament havia de preparar els llocs per rebre als primers colons, havia de partir a 1 de març de 1763 sense saber ni el lloc on plantarien les tendes en tota la extensió de sabanes i boscos de la Guaiana.
Qui havia d’anar com a cap d’aquesta primera sortida, Brûletout de Préfontaine, efectivament va sortir el 1 de març, però no de del port de Rochefort, sinó de Paris. No va poder sortir definitivament, i això va ser el 17 de març de 1763, fins que no va aconseguir resposta a les seves demandes per cobrir despeses: diners per treballs públics, compra de bestiar, preparació de terrenys, construcció de cases, menjar, eines, etc. Va arribar a Caiena el 14 de juliol de 1763.
Un cop arribats hi ha dificultats de personal per començar les feines de construcció dels albergs dels colons, i els antics colons de la Guaiana no volen col·laborar.
Chanvalon també te problemes de finançament per sortir de port amb els colons, i la sortida que havia de ser l’1 de juny passa a ser el 14 de novembre de 1763. Surten 11 vaixells amb 1429 passatgers i el 22 de desembre arriben a l’Illa de Caiena on es troben amb els 533 colons que acompanyaven a Préfontaine.
Tenen fortes dificultats per arribar al destí que ja s’havien marcat, Kourou, i allotjar-hi a tots el colons. A més els antics colons es neguen a construir les barraques pels nous colons, es a dir, a treballar de franc pel Rei.

Les Illes de la Salut

 

Illes de la Salut

Illes de la Salut

 
Vet aquí les Îles du Diable o Îles du Salut on, a causa de no tenir lloc per allotjar-los, Chanvalon hi va allotjar i va fer esperar a milers de colons; i on després hi hauria una penitenciaria (us sona Papillon?); illes que ara cal evacuar-les a cada llançament de l'ESA (Agencia Espacial Europea) doncs es troben dins la trajectòria de llançament dels coets Arianne des de Kourou.

Enfront de les dificultats Chanvalon envia missatges a França demanant que no surtin més expedicions. Per causa de rivalitats amb l'anterior Governador interí de la Guaiana, Antoine Jean-Baptiste Béhague, aquests missatges no surten de Caiena. El resultat és que el 19 de març de 1764 arriben 413 colons i 1216 més pel mes d’abril.
L’indisciplina, la peresa, les epidèmies i les rivalitats entre Turgot i Chanvalon fan que on hi havia d’haver 400 colons n’hi hagin desembarcat 2300, i que a causa de malalties, falta de subministraments i vivendes la mort si va fent lloc.
Es continuen enviant colons doncs cal fer neteja dels camps d’allotjament (dépôts) de Saint-Jean-d’Angély (1) i de Rochefort. Pel març de 1764, i malgrat els avisos de que no es facin enviaments, s’envien 1308 colons més. Aquests arriben a Caiena sense útils ni menjar i amb epidèmies a la majoria de vaixells.
A Kourou ja es perd el control de qui i quants hi arriben; aquests enviaments arribaran a la xifra de 9000 persones a final d’any (2) per a les quals no hi ha lloc ni alimentació i si ja s’havien revoltat a Saint-Jean-d’Angély que no havien de fer a la Guaiana al veure’s estafats?
Hi ha desordre per tot arreu, qui pot consumeix en un dia el que hauria de durar una setmana i la desmoralització és extrema en unes gents que van deixar unes terres cultivades per acabar trobant-se en mig del no res.
 
Finalment a França consideren que han de solucionar-ho i el desembre de 1764 Turgot arriba finalment a Caiena amb tota una llista d’instruccions d’accions a fer. Quasi que per por i per terror no fa res i l’únic que fa és arrestar a Chanvalon. Es compten 918 supervivents i 1143 morts. Evidentment no van comptar gaire bé doncs resulta una suma de 2361 persones quan tothom sabia que de França n’havien sortit bastants més.
Els colons demanen de retornar a França i finalment Turgot hi accedeix. Tornen a Saint-Jean-d’Angély a començaments de 1765. Turgot marxa de Caiena el 5 d’abril de 1765. Alguns colons van decidir quedar-se a Sinamary on van ser absorbits per expedicions posteriors; no en va quedar cap vestigi de la colonització de Kourou.
 
Si es difícil donar una xifra exacte de quants colons van arribar a la Guaiana ho es encara més de trobar quants van tornar a França. La xifra que es comenta en els diversos texts es de entre 2000 i 3000 persones. Personalment penso que la xifra de 2000 persones s'hi acosta més, i a partir d'aquí sortiria una xifra de 7000 víctimes.
De tots aquells colons que van tornar de Caiena molts van arribar a França malats i van passar per l’hospital abans de reincorporar-se, per exemple els de Rochefort, al camp de Saint-Jean-d'Angély. Van arribar a Rochefort passant abans per l'Illa d'Aix, Marsella, Nantes, Rochelle o Baiona.
Des de Saint-Jean-d'Angély molts, 874 per ser més exactes, van continuar el 1767 l’aventura cap a Sierra Morena com una de les solucions del duc de Choiseul per desfer-se’n d’ells. Eren una gent que ja feia més que nosa, enganyats en les seves esperances, sense feina i que ja s’havien amotinat algun cop. Alguns feia més de 4 anys que estaven allà aturats esperant per embarcar-se cap a la Guaiana on creien que hi havia Eldorado.
Altres que no van arribar a embarcar-se van ser retornats al seu origen. Entre 1763 i 1768 van ser retornades a casa seva 2038 persones des de Saint-Jean-d'Angély, o potser caldria dir que es va intentar que retornessin perquè alguns també es van incorporar, "convidats" o pel seu compte, a la crida de Thürriegel, com per exemple els Hamer que desprès de sortir de Saint-Jean-d'Angély van estar una temporada a Rochefort abans de marxar cap a Sierra Morena, tal i com ens explica Adolfo Hamer en un dels seus treballs; "La Carlota apuntes para su historia".
 
Pel que fa a alguns dels responsables d’aquest intent de colonització una comissió posterior va concloure per a Turgot l’exili, i Chanvalon, que estava detingut primer a La Bastilla i després a Mont Saint Michel, va ser finalment rehabilitat.
 
(1) El mes d'abril de 1763, a causa d'una epidèmia declarada a Rochefort, es decideix traslladar el lloc d'espera per a embarcar a Saint-Jean-d’Angély, on començaran a haver-hi voluntaris o futurs colons el 13 de maig de 1763. Hi van haver diversos llocs o "dépôts" on els colons esperaven per a ser embarcats. El principal era Saint-Jean-d'Angély, anomenat "entrepôt"; altres menors van ser l'illa d'Oléron, Cognac, Saintes, Saint Savinien, Taillebourg i d'altres. A Rochefort, el principal port de sortida, curiosament hi van haver des del 1761 uns alemanys que eren allà tot esperant per anar al Canada. Altres ports de sortida van ser, principalment, Marsella i Le Havre.
(2) La xifra exacte sembla que no la coneix ningú. El llibre "Precis Historique" del ministeri de Marina de 1842 cita ja diverses fonts i xifres encara que opta per la de 9000; E. Daubigny a "Choiseul et la France d'outre-mer" ens dona la xifra de 10416 persones en un dels annexes; Pierre Thibaudault en el molt bon treball "Echec de la Démesure en Guyane" dona també com a aproximada la xifra de 9000 persones.

Afegim una darrera observació per comprovar com valoraven aquest fet de Kourou els fiscals del Consejo de Castilla. En la seva resposta de 15 de maig de 1767 a una de les consultes fetes per Carles III dins de tots el tràmits previs al inici de la colonització de Sierra Morena (1) Campomanes i Moñino fan el següent comentari en el sentit de que no cal córrer, doncs alguns errors poden ser irreversibles:
"Que la colazion de las poblaciones en temperamento saludable no la puede el Consejo desde aquí prevenir, ni fiarse tampoco de informes particulares, porque los Intendentes o Correxidores de quien pueda valerse se han de fiar de ajenas relaciones; y aunque se goviernen por las propias no estando en el modo de pensar, y sistema general no se acertara por mas que el celo del Consejo y aun el del Ministerio se esfuercen. Que cualquiera cosa que se yerra es de un daño inmenso; ya sea por la mala elección del parage, ya sea por la falta de economía que haga subir los gastos de los nuebos pueblo; o bien consista en el maltrato de los colonos desacreditándose de este modo el govierno para que otros no quieran venir como acaba de suceder a los franceses en la Isla de Acayena con los alemanes transportados a ella."
 
(1) En concret a la "Real Resolución" de 26 de març de 1767 on Carles III aprova la proposta del Consejo de 28 de febrer de 1767 tot demanant de concretar el terreny de cada poble on s'haurien de ubicar les Nuevas Poblaciones, com rebre i conduir els colons etc.

 

Aquesta web està permanentment en construcció; moltes coses encara no hi son o estan a mitges.Si hi ha algun comentari agrairia un correu a "albert (arrova) fuentepalmera.org"