www.fuentepalmera.org
català castellano
 
 

La colonització de Sierra Morena i Andalusia de 1767-1768 i
el Fuero de las Nuevas Poblaciones

De la web i un racó personal El procés de la colonització Personatges que hi van intervenir Informació relacionada
Inici - Contacte - Noticies Motius de la colonització Campomanes El Sacre Imperi
Els meus avantpassats La propaganda de Thürriegel (1ª part) Maria Anna Immling Principat de Salm
Enllaços - Webs amigues La propaganda de Thürriegel (2ª part) Olavide Expedició a Kourou
  Les Reales Cédulas Thürriegel Manteistes i col·legials
Sobre Fuente Palmera El camí d'arribada Thürriegel (punts de vista) Vares i fanecades
El començament On es van ubicar   Peus i toises
La reacció d'Écija I aquells grecs? Fonts d’informació Una llegenda
La formació de la colònia   Bibliografia i enllaços  
    Literatura  

( Els enllaços o links son més avall )

 

Bibliografia

 

Sobre Fuente Palmera

Historia de la colonia de Fuente Palmera 1768-1900 - Francisco Tubío Adame

 

És el primer llibre que, de forma inesperada, vaig llegir sobre les "Nuevas Poblaciones" i va provocar el meu interès sobre aquest tema. La primera edició és de l'any 1992, la segona de 1998 i n’hi ha una tercera de l'any 2010. A més de que anomena directament alguns avantpassats meus, els germans Claudel entre d'altres, personalment m’ha resultat molt útil la transcripció que inclou de l’historia de les "suertes" de Fuente Palmera i que em permet seguir alguns llaços familiars.

La colonización de Carlos III en Andalucía. Fuente Palmera 1768-1835 - María Isabel García Cano

El gran proyecto ilustrado de Carlos III y Olavide. Las Nuevas Poblaciones de Andalucía (Fuente Palmera 1768-1835) - Maria Isabel García Cano
  És una repetició, al cap de 30 anys, de la primera edició de 1982 que hem anomenat anteriorment. Inclou a més a més quatre treballs de la mateixa autora, ja publicats entre 1981 i 2003, sobre el mateixos temes de les "Nuevas Poblaciones" i Fuente Palmera.
Ideas, leyes y economía en las Nuevas Poblaciones Carolinas. Fuente Palmera, Fuente Carreteros y Ochavillo del Río (1767-1872) - Maria Isabel García Cano
  Consta de quatre parts: "Fundamentos ideológicos del Proyecto Ilustrado", "El Fuero de Población de 1767 y leyes complementarias", "Agricultura y ganadería en las Nuevas Poblaciones" i "La transmisión de las suertes".

Legajo de las historias de las suertes de Fuente Palmera - Adolfo Hamer Flores

 

El mateix autor ens indica que la transcripció de les "suertes" no és inèdita atès que és similar a la que ja apareix en el llibre de Francisco Tubio anomenat en primer lloc. Corregeix però alguns errors de transcripció, inclou algunes possessions omeses, analitza l’autoria del lligall i afegeix informacions complementaries a peu de pàgina entre d’altres millores.

La nueva y real Población de Fuente Palmera - Manuel Rodríguez Hens

 

És un curt però meritós article del "Boletín de la Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes", número 88, gener-desembre 1968, pàgines 229-236 (l’edició consultada es de 1976). És un número especial per la "Semana de Estudios sobre la Colonización Andaluza de Carlos III".

Origen y evolución de una villa colonia de Carlos III, Fuente Palmera - Manuel Rodríguez Hens
  Article publicat al nº 13, any 1944, pàgines 88-90, de la Revista de Estudios de la Administración Local y Autonómica. Podria ser una primera versió de l'article del mateix autor citat anteriorment.
 
Sobre altres Nuevas Poblaciones
Tots inclouen bastant més informació que sobre la població en concret que centra el tema del llibre

La Carolina en el entorno de sus colonias gemelas y antiguas poblaciones se Sierra Morena. Prehistoria a 1835 - Carlos Sánchez-Batalla Martínez

 

En total son quatre volums; nosaltres hem pogut consultar només els tres primers. Contenen molta còpia de documentació original amb les seves referències.

Historia de una ciudad. La Carolina. 1767-1967 - Jorge Rubio González
  Molt be per la recopilació documental dels anys d'inici. Destaquem la informació sobre les "Torres de la fundación" i les reivindicacions sobre la intervenció de Muzquiz pel que fa a la tria de Sierra Morena com a lloc de destí per als colons i per a les "Nuevas Poblaciones". Sobren algunes de les darreres pàgines.
Rhétorique et patrie dans l'Espagne des Lumières - Françoise Étienvre
  El tema del llibre és sobre l'obra lingüística d'Antoni de Capmany, malgrat això hi ha un apartat de documentació annexa, titulat "Capmany collaborateur d'Olavide", on hi ha tota la correspondència entre ells dos, trenta cartes, sobre la cerca per part de Capmany de agricultors i artesans catalans que Olavide vol que acceptin instal·lar-se a La Carolina. També hi ha la declaració de Capmany com a testimoni en el procés inquisitorial contra Olavide. L’incloc també a la llista dels llibres sobre Olavide.

Origenes y fundacion de La Luisiana, El Campillo y Cañada Rosal. La colonización de Carlos III en la campiña sevillana - José Antonio Filter Rodríguez

Las colonias sevillanas de la Ilustración. Cañada Rosal, El Campillo y La Luisiana (1767 - 1835) - José Antonio Filter Rodriguez
  És una mena de segona edició corregida i força ampliada del llibre citat en primer lloc. Agraeixo al seu autor el haver-me aconseguit desinteressadament un exemplar, ja que semblava impossible de trobar-ne cap.

Inmigrantes centroeuropeos en la Andalucía del siglo XVIII - José Antonio Filter Rodríguez
  Colons, família, societat i vida quotidiana en les Nuevas Poblaciones de Cañada Rosal, El Campillo i La Luisiana.

La Carolina capital de las Nuevas Poblaciones - Manuel Capel Margarito

 

Malgrat el seu títol, bona part del llibre està dedicat a Olavide. L’incloc també a la llista dels llibres sobre Olavide.

La Ilustración y el proceso colonizador en la campiña Cordobesa - Juan Rafael Vázquez Lesmes

 

Aquest tracta sobre l’aldea de San Sebastian de los Ballesteros

Un pueblo de alemanes en la campiña cordobesa. San Sebastian de los Ballesteros - Juan Rafael Vázquez Lesmes

 

Segona edició corregida i veritablement i realment ampliada del títol anterior.
 
Sobre la situació en general d'Europa i d'Espanya al segle XVIII

Europa en el Siglo XVIII 1713-1783 - M. S. Anderson

Carlos III y la España de la Ilustración - Antonio Domínguez Ortiz

El siglo XVIII. Historia de España (volum XII) - John Lynch

La Europa del siglo XVIII 1700-1789 - Jeremy Black

Los campesinos en la historia europea - Werner Rösener

La España Ilustrada de la segunda mitad del siglo XVIII - Jean Sarraihl

Los origenes del Consejo de Ministros en España: la Junta Suprema de Estado (volum 1) - José Antonio Escudero
  És interessant per seguir el com i el perquè dels moviments i canvis en els diversos governs des de Felip V a Carles IV.
 

Sobre Johann Kaspar von Thürriegel

Die deutsche Kolonie an der Sierra Morena und ihr Gründer Johann Kaspar von Thürriegel, ein bayerischer Abenteurer des 18. Jahrhunderts - Joseph Weiss
  D’aquest llibre es pot dir que Thürriegel n’és el protagonista i de fet és una biografia seva, però porta també molta documentació sobre la contrata per portar els colons, la propaganda per trobar-los, recorreguts, orígens i noms, l’inici de la colonització i moltes referències a altres textos. Moltes publicacions posteriors el citen o l'utilitzen àmpliament.
Unveröffentlichtes über Johann Kaspar Thürriegels Pläne zu eines Massen-Desertion und Auswanderung aus Bayern nach Spanien 1768 - Joseph Weiss
  Col·lecció d'articles publicats a 7 números del setmanari "Das Bayerland" l'any 1907; pàgines 99-101, 118-120, 126-130, 138-141, 148-149, 163-165 i 177-179. És un complement excel·lent del llibre anterior.
Der glückliche Bayerische Eisenamtmann oder merkwürdige Lebensgeschichte ... - Johann Kaspar von Thürriegel
  El 1765 Thürriegel va publicar un escrit amb un doble objectiu, difamatori, com a acte de revenja contra el General Gschray, i en defensa pròpia, a causa de les diverses acusacions que ja acumulava en contra seva. Hi ha una segona edició de 1766.
Johann Kaspar von Thürriegel. Estudios y Artículos - Alberto J. Fílter García
  Fruit d'un llarg i feixuc treball de recopilació i tractament d'informació que ha comptat a més a més amb la col·laboració de traductores i traductors per poder acostar-nos a molts interessants documents relacionats amb aquest interessant personatge ple de llums i de foscors. Inclou des d'una traducció al castellà del llibre de J. Weiss que encapçala aquesta llista a fins i tot la transcripció d'un documental de TV de Bayerischer Runfunk.

Las últimas voluntades de Johann Kaspar von Thürriegel (1722-1800), coronel bávaro al servicio de Carlos III (Revista Ámbitos n. 23, segona època, any 2010) -
  Adolfo Hamer Flores
  Una de les dades interessants a extreure d'aquest article és el de la data de la seva defunció, desconeguda fins aleshores.

Bayerischer Plutarch - Joseph (!?) Caspar Thürriegel (pàgines 144 a 172) - Johann Bapstista von Pfeilschifter

The Freemasons Magazine or General & Complete Library, (vol. VI, 1796)
  És un article de revista un tant fictici, però cal fixar-se en l'any de la seva publicació: 1796
La privatización del reclutamiento en el siglo XVIII: El sistema de asientos - Francisco Andujar Castillo
  Aquest treball ens pot ajudar a entendre, sobretot en la seva forma de pagament, el funcionament d'aquest sistema de reclutament sigui de soldats sigui de camperols. No és un treball sobre Thürriegel però se l'anomena com el millor exemple de "sistema de asientos" de segle XVIII.
  Es pot descarregar d'algun d'aquests dos enllaços: http://campus.usal.es/~revistas_trabajo/index.php/Studia_Historica/article/viewFile/4775/4792 o http://gredos.usal.es/jspui/bitstream/10366/70394/1/La_privatizacion_del_reclutamiento_en_el.pdf?origin=publication_detail
Les espions des Lumières - Stéphane Genêt
  No es el tema principal d'aquest llibre però l'autor comenta en algunes pàgines sobre Thürriegel durant el temps en que va estar al servei de França com a informador i espia.

 

Sobre Pablo Antonio José Olavide Jáuregui

La Carolina capital de las Nuevas Poblaciones - Manuel Capel Margarito
  Malgrat el seu títol, bona part del llibre es dedicat a Olavide. Pel seu contingut, evidentment tracta també sobre La Carolina, l’incloc també a la llista dels llibres sobre altres "Nuevas Poblaciones".

Los hombres del reinado de Carlos III. Don Pablo de Olavide (el colonizador de Sierra Morena) - Cayetano Alcazar Molina

Pablo de Olavide (1725-1803) el ilustrado - Luis Perdices Blas

Pablo de Olavide ou l'afrancesado (1725-1803), Paris 1959 - Marcelin Defourneaux

Pablo de Olavide el afrancesado - Marcelin Defourneaux
  És la traducció al castellà del llibre anterior. Hi han dues edicions: la primera impresa a Mèxic l'any 1965 i la segona, quasi idèntica a la anterior, impresa a Sevilla l’any 1990 . En aparença la edició de 1990 és una edició facsímil de la de 1965, amb la única diferència de que la edició de 1990 no té il·lustracions fora de text tal com té la de 1965.

Utopia y realidad en la Ilustración española. Pablo de Olavide y las "Nuevas Poblaciones" - Amable-Angel Fernandez Sanz
  Aquest últim llibre és sobretot per a qui li agradi l’hermenèutica (art d’interpretar els texts per determinar el veritable significat) i la filosofia de l’historia.
Rhétorique et patrie dans l'Espagne des Lumières - Françoise Étienvre
  El tema del llibre és sobre l'obra lingüística d'Antoni de Capmany, malgrat això hi ha un apartat de documentació annexa, titulat "Capmany collaborateur d'Olavide", on hi ha tota la correspondència entre ells dos, trenta cartes, sobre la cerca per part de Capmany de agricultors i artesans catalans que Olavide vol que acceptin instal·lar-se a La Carolina. També hi ha la declaració de Capmany com a testimoni en el procés inquisitorial contra Olavide. L’incloc també a la llista dels llibres sobre altres "Nuevas Poblaciones".
 

Sobre Pedro Rodríguez Campomanes

Epistolario, Tomo I (1747-1777) - Edició de Miguel Aviles i Jorge Cejudo

Bosquejo de política económica española - Conde de Campomanes - Edició preparada per Jorge Cejudo

Sinapia. Una utopía española del Siglo de las Luces - Conde de Campomanes - Edició de Miguel Aviles

In Memoriam Pedro Rodriguez Campomanes - Santos M. Coronas González

El conde de Campomanes, su obra histórica - Felipe Álvarez Requejo

Campomanes, la biografía de un jurista e historiador (1723-1802), (Cuadernos de Historia del Derecho, nº3, 99-176. Servei de publicacions U.C.M. Madrid, 1996) -
  José María Vallejo García-Hevia
  Es pot descarregar aquí http://revistas.ucm.es/index.php/CUHD/article/view/CUHD9696110099A/20470
Campomanes y las Nuevas Poblaciones de Sierra Morena y Andalucía (1766-1793), (Boletín del Instituto de Estudios Giennenses, nº163, 185-296) - José María
  Vallejo García-Hevia
  Es pot descarregar aquí http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1195729
  Malgrat el seu títol contempla molt més que només sobre Campomanes, també te força informació sobre Thürriegel i sobre Olavide

Campomanes: Estado y reformismo ilustrado - Concepción de Castro
  És fa una mica lent de llegir en alguns capítols però és el que recomano com a biografia i ideari de Campomanes. Hi ha un capítol dedicat només al Consejo de Castilla.
 

Historia novel·lada i llibres de viatges

Por trescientos reales - Rudolf A. Kaltofen
  D'aquest llibre hi ha una edició en alemany titulada "La Carolina. Weg einer liebe" ("La Carolina. Camí de un amor") publicada a Lucerna l'any 1951 i una altra edició, també en alemany, titulada "Auf fremder Erde" ("En terra estrangera" o "En sòl estranger") publicada a Essen l'any 1962. Això ens fa pensar que primer es va publicar la traducció al castellà "Por trescientos reales", l'any 1944, que no pas les edicions en idioma alemany.
Puerto de Felicidad - Alberto José Filter García
  Explica de forma sèriament documentada i amena l'historia de l'aventura des del Palatinat fins a La Luisiana, i finalment fins a Cañada Rosal, de Marianne Hebix i Jörgen Adam Filter uns dels primers colons d'aquests llocs i avantpassats de l'autor.
Forjadores de sueños - Alberto José Filter García
  És la continuació del llibre anterior. També força ben documentat i de lectura agraïda.

The Bible in Spain; or, the journeys, adventures, and imprisonments of an englishman (vol. 1, 1843) - George Borrow
Juan Jacobo y las Luces - Jesús Espejo Álvarez
  La historia versa sobre l'etapa prèvia a la Revolució Francesa, la relació entre la Il·lustració i la Revolució, i només tracta en el seu tram final sobre l'afer de la colonització.
Las raices de la tierra - J.J. Mugar (Juan Muñoz García)
  Novel·la ambientada en La Carlota, amb força referències toponímiques d'aquest lloc i de cognoms reals dels colons.
 

D’història més general, amb capítols específics sobre les Nuevas Poblaciones o sobre la colonització de Sierra Morena i Andalusia

També inclouen, evidentment, altres capítols temàtics propers al nostre; per exemple el de l’expulsió dels jesuïtes

Reinado de Carlos III. (Tomo IV, capitol primer. La colonización de Sierra Morena) - Manuel Danvila y Collado

Historia del reinado de Carlos III en España (Llibre IV, capitol primer. Nuevas Poblaciones) - Antonio Ferrer del Río

Historia general de España. (Capitol X. Colonización de Sierra Morena) - Modesto Lafuente
 

Actes i ponències d'alguns dels congressos sobre les Nuevas Poblaciones o sobre la colonització de Sierra Morena i Andalusia

Las "Nuevas Poblaciones" de Carlos III en Sierra Morena y Andalucía (Actes del I Congreso Histórico. La Carolina - 1983) - Miguel Avilés Fernández i Guillermo
  Sena Medina (editors), diversos autors
Carlos III y las "Nuevas Poblaciones" (Actes del II Congreso Histórico. La Carolina - 1986). Toms I, II i III - Miguel Avilés Fernández i Guillermo Sena Medina
  (editors), diversos autors
Nuevas Poblaciones en la España moderna (Actes del III Congreso Histórico. La Carolina, Santa Elena, Guarromán, Aldeaquemada i Almuradiel - 1988) - Miguel
  Avilés Fernández i Guillermo Sena Medina (editors), diversos autors
Actas del VI Congreso Histórico sobre Nuevas Poblaciones (La Carlota - Fuente Palmera - San Sebastian de los Ballesteros - 1994) - Junta de Andalucía,
  Diputación provincial de Córdoba, Enresa, Cajasur
Nuevas Poblaciones de Sierra Morena y Andalucía y otras colonizaciones agrarias en la Europa de la Ilustración. Toms I i II - Instituto de Estudios Giennenses,
  diversos autors
  Actes del "Congreso Internacional 250 Aniversario de la Fundación de las Nuevas Poblaciones de Sierra Morena y Andalucía" - 2017 i 2018
 
Llibres que tracten algun o diversos temes sobre les Nuevas Poblaciones o sobre la colonització de Sierra Morena i Andalusia
La Intendencia de las Nuevas Poblaciones de Sierra Morena y Andalucía, 1784-1835 - Adolfo Hamer Flores

Nuevas Poblaciones en la España de la Ilustración - Jordi Oliveras Samitier

Estudio de la repoblación y colonización de Sierra Morena - Juan Enrique Ruiz González

Novísima Recopilación de las Leyes de España dividida en XII libros (Tomo I Libro I, Tomo III Libros VI y VII - 1805) - Mandada formar por el señor don Carlos IV

 

Llibre I, titol VI nota 7 (De los diezmos y novales). Llibre VII, titol XXII (De los despoblados y su repoblación), Llei III i notes 1 a 4

Cuestiones críticas sobre varios puntos de historia economica, politica, y militar - Antoni de Capmany i de Montpalau

Revista Clavileño num.18, (article titulat: Las "nuevas poblaciones" de Sierra Morena y Andalucía. Un experimento sociológico en tiempos de Carlos III)  - Julio Caro
  Baroja

Razas pueblos y linajes - Julio Caro Baroja
  Aquest llibre inclou a la part tercera, titulat "los pueblos", l’article anterior del mateix autor de la revista Clavileño

Las colonias alemanas de Sierra Morena - Cayetano Alcazar Molina (1930)
  Treball interesantíssim per ell mateix i pels documents que inclou en el annex.

Los reyes y la colonización interior de España desde el siglo XVI al XIX - Constancio Bernaldo de Quirós (1929)
  Inclou la "Memoria oficial de las Nuevas Poblaciones" redactada l'any 1833 pel darrer dels seus Intendents, Pedro Polo de Alcocer

Colonización y subversión en la Andalucía del los s. XVIII-XIX - Constancio Bernaldo de Quirós  (edició 1986)
  Aquest llibre inclou com a capítol I (primer) el capítol III (tercer) del llibre anterior, titulat en tots dos llibres "La colonizacion de Sierra Morena y los despoblados andaluces entre Córdoba y Sevilla", que és el que ens interessa.

El espartaquismo agrario y otros ensayos sobre la estructura economica y social de Andalucia - Constancio Bernaldo de Quirós (edició 1973)
  Aquest llibre també inclou en el capítol III (tercer) el treball titulat "La colonización de Sierra Morena y los despoblados andaluces entre Córdoba y Sevilla", a més d'un altre treball, de 1932, titulat "Lo que costo la colonización de Sierra Morena".

Reforma agraria en España (Sierra Morena en el siglo XVIII) - José López de Sebastian

Éventail de l'histoire vivante, Hommage à Lucien Febvre, tom II (capítol titulat: Sète et l'Espagne une entreprise d'émigration au XVIIIe siècle) - Louis Dermigny
 

Sobre quines eren, on estaven i on son les Nuevas Poblaciones

España dividida en provincias y intendencias (...) Conde de Floridablanca y su Ministerio de estado en 22 de Marzo de 1785 - (1789)

Subdivisión en Partidos Judiciales de la nueva división territorial (...) en el Real decreto de 21 de Abril de 1834

Diccionario geográfico-estadistico de España y Portugal - Sebastian de Miñano

Presencia humana y otras relaciones del Reino de Murcia en la colonización de Sierra Morena durante el siglo XVIII (Actas del XXVII Congreso Nacional de la
  Asociación española de cronistas oficiales - 2001) - Carlos Sánchez-Batalla Martínez
  Es pot descarregar aquí http://www.cronistasoficiales.com/wp-content/uploads/portadas/Murcia, 2001.pdf
 

Sobre el Principat de Salm

Bulletin de la Société Philomatique Vosgienne (9me année - 1883-1884)  (pag 127 a 163) Mémoire sur la Principauté de Salm - Fachot l'Ainé (1784)

Gazete Nationale ou Le Moniteur Universel - 4 de març 1793 (pàgina 607)

Code politique de la France, ou Collection des decrets de l'Assemblée Nationale - Tome XV - 1791 (pag 337)
 

Sobre l'intent francès de 1763 de colonitzar Kourou a la Guaiana

Echec de la Démesure en Guyane (Autour de l'expédition de Kourou ou une tentative européenne de réforme des conceptions coloniales sous Choiseul) - Pierre
  Thibaudault (1995)

Choiseul et la France d'outre-mer après le Traité de Paris - Eugène Théodore Daubigny (1892)

Précis historique de l'expédition du Kourou - Ministere de la Marine et des Colonies (1842)
La Guyane sous l'Ancien Régime. Le désastre de Kourou et ses scandaleuses suites judiciaires - Jacques Michel (1989)
Le dernier rêve de l’Amérique française - Marion F. Godfroy (2014)
  L'origen és una tesi de l'any 2009. L'edició de 2014 és de butxaca; hi ha una primera edició en format més gran l'any 2011.
The Kourou Expedition to Guiana: The Genesis of a Black Legend (Boletín de Estudios Latinoamericanos y del Caribe, nº 37, pgs. 85-97) - David M. Epstein (1984)
 

Sobre aquells grecs de Còrsega que mai van arribar a San Sebastian de los Ballesteros

Histoire de la Colonie Grecque établie en Corse - Nicolaos Stéphanopoli (1826)
Histoire des Grecs en Corse - Patrice Stephanopoli (1900)
  Hi ha una edició posterior de 1999 i un altre de 2007 d'Editions Lacour-Ollé.
  Es pot descarregar aquí https://bucullezzione.univ-corse.fr/files/original/99b6f5555aa0cf6151eec03111eb02b34d1fe7aa.pdf
L'univers ou histoire et description de tous les peuples, Histoire de la Corse (Livre VII, chapitre II) (1838)
Mémoires de Madamme la Duchesse d'Abrantès, (Vol. 1, chapitre II) - Laure Junot Abrantés (1831)
Revue de geographie alpine, Tome 37, nº 1, (article titulat: Cargese. Essai sur la geographie humaine d'un village corse)  - Jean Coppolani (1949)
A history of the greek colony of Corsica - Nick Nicholas (2005)
  És pot descarregar aquí http://www.24grammata.com/wp-content/uploads/2011/11/Nicholas-24grammata.com_.pdf
Gobernar es poblar - Ana Lise Feliciano Hansen (2008)
  Està en anglès, l’apartat sobre els grecs de Còrsega és una part de la tesi. És pot descarregar aquí
 

Sobre els motius de la colonització (població, agricultura, comunicacions, ideals ...)

Proyecto económico - Bernardo Ward

Origen progresos y limites de la población - Agustín de Blas

Considérations sur les finances d'Espagne (any 1753) - F. Véron Duverger de Forbonnais

Conservación de monarquías y discursos políticos - Pedro Fernández Navarrete

Itinéraire descriptif de l'Espagne, tome cinquième - Alexandre de Laborde

Itinerario descriptivo de España i Atlas del Itinerario descriptivo de España (traducció lliure del llibre anterior, amb afegits i canvis) - Mariano de Cabrerizo

L'Espagne depuis le règne de Philippe II, (tom segon) - Charles Weiss

Diccionario de hacienda para uso de los encargados - José Canga Argüelles

Historia general de España, (tomo XIII) - Juan de Mariana

Colección legislativa de estadística (any 1862) - Junta General de Estadística

Memorias de la Real Academia de la Historia, (1821 - tomo VI - apendix XII) - Real Academia de la Historia

Gobierno del señor rey don Carlos III o instrucción reservada - Andrés Muriel

Carlos Lemaur y el camino de Despeñaperros (tom 1, Carlos III y las "Nuevas Poblaciones", Actas del II Congreso - Histórico. La Carolina - 1986) - Juan Enrique
  Ruiz, Guillermo Sena

Itinerario español, o guia de caminos, para ir desde Madrid a todas las Ciudades, y Villas mas principales ... - Joseph Mathias Escrivano

Vida de Carlos III, (tom I, capítol II) - Carlos Gutiérrez de los Ríos (Conde de Fernán-Núñez)

Las "Nuevas Poblaciones" Andaluzas de Carlos III - Los españoles de la Ilustración - Vicente Palacio Atard
  Aquesta és el títol d'una segona edició publicada a Cordova l'any 1989. La primera edició, titulada simplement "Los españoles de la ilustración", va ser publicada a Madrid l'any 1964.

Colectivismo Agrario en España. Partes I y II Doctrinas y Hechos - Joaquín Costa
 

Sobre estadales, vares, fanecas (fanegas) i fanecades

Informe de la imperial ciudad de Toledo al real y supremo Consejo de Castilla sobre igualacion de Pesos y Medidas en todos los Reynos, y Señorios de S. Mag.
  segun las leyes - Andrés Marcos Burriel (1758)
Observaciones astronomicas y fisicas hechas de orden de S. Mag. en los Reynos del Perú - Jorge Juan i Antonio de Ulloa
Hi ha una primera edició de 1748 i una segona edició de 1773 amb una nota a peu de la pàgina 101 sobre la proporció entre vara i "toesa".
Itinerario de las carreras de posta - Pedro Rodríguez Campomanes (1761)
  Sobre les unitats de mesura de longitud es interessant el pròleg, seccions IV i V (pàgina LV endavant).
Discurso sobre el mejoramiento de los terrenos (traducció de Pedro Dabout, col·laborador de Campomanes) - Henry Patullo (1774)
  El llibre original en francès és: "Essai sur l'amelioration des terres" (Paris - 1758). Ens interessa l’apartat de la traducció afegit a l’original: "Anotacion sobre la diversidad de medidas, que se usan en estos Reynos ..."
Novisima Recopilación de las Leyes de España dividida en XII libros (Tomo IV, Libros VIII y IX - 1805) - Mandada formar por el señor don Carlos IV
  Llibre IX, títol IX (De los pesos y medidas), ordre de 20 de febrer de 1801
Gaceta de Madrid - Números de 29 de juny de 1851 i de 28 de desembre de 1852
Tablas de reducción de las pesas y medidas legales de Castilla y las métrico-decimales - Comisión permanente de pesos y medidas (1852)
Tablas de reducción que comprenden quantas comparaciones pueden hacerse entre el Pie, y Vara de Castilla, y Pie de Rey, y Toisa de Paris en longitud quadrado,
  y cubico - Phelipe Medrano (1748)
Memoria elemental sobre los nuevos pesos y medidas decimales fundados en la naturaleza - Gabriel Ciscar (1800)
Apuntes sobre medidas, pesos y monedas - Gabriel Ciscar (1821)
Estadal, una aproximacion al universo de la mensura - Manuel Escalona Molina (2009)
  És un treball força interessant. És pot descarregar aquí http://www.juntadeandalucia.es/export/drupaljda/1337160964Estadal_baja.pdf
  o aquí http://www.juntadeandalucia.es/servicios/publicaciones/detalle/65572.html
 

Sobre toises, peus de Rei i peus del Rin

De l'équivalence des anciennes mesures. A propos d'une publication récente - Paul Guilhiermoz (1913)
  Treball força complet sobre l'historia i les variacions de la "toise" com a patró de longitud, del peu de Rei i del peu del Rin. El podeu descarregar d'aquí:
  http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/bec_0373-6237_1913_num_74_1_448498
Bulletin des lois de la République Française. Neuvième partie, Dernière de la deuxième série. (1er Vendémiaire à 27 Nivôse an VIII, Nos. 313 à 345 inclusivement) -
  (Pluviôse an VIII)
  Darrera i definitiva llei, de 10 de desembre de 1799, sobre l'equivalència del peu de París o peu de Rei i el metre.
Vergelijkings-Tafels tusschen de hollandsche lengte-matten èn den mètre. Tables de Comparaison entre les mesures hollandaises de longueur et le mètre - J. H. van
  Swinden (1812)
  Hi ha la cita més fiable que hem trobat de la llei sobre l'equivalència del peu del Rin en unitats del Sistema Mètric de l'any 1808. En holandès i en francès.
Eratosthenes Batavus, De Terræ ambitus vera quantitate - Willebrordo Snellio (1617)
  L'autor és Willebrord Snel van Royen. Per a qui tingui formació tècnica la coneguda "llei de reflexió-refracció" o "Llei de Snell" porta el seu nom.
L'usage ou le moyen de pratiquer par une toutes les operations du Compas de Proportion - P. Petit Bourbonnois (1634)
L'architecture militaire moderne ou fortification - Matthias Dögen (1648)
Grand art d'artillerie - Casimir Siemienowicz (1651)
Suite des mémoires de l'Académie Royale des Sciences. De la grandeur et de la figure de la Terre. Année MDCCXVIII - Jacques Cassini (1720)
 

Alguns enllaços interessants per trobar-hi informació

 

Una visita a La Carlota

http://www.youtube.com/watch?v=iT0SPPCZtUo - Un passeig de poc més de 3 minuts per La Carlota i els seus monuments, de la mà d'Adolfo Hamer. Del programa Este es mi pueblo de Canal Sur
 

Per buscar-hi llibres, textos i imatges

gallica.bnf.fr - Cercador de la Bibliothèque Nationale de France (documents diversos, llibres, imatges etc.)

books.google.com - El cercador de llibres de Google (explicació a books.google.cat)
www.cervantesvirtual.com - Biblioteca virtual Miguel de Cervantes
ddd.uab.cat - Dipòsit Digital de Documents de la UAB
 

Sobre el Principat de Salm o sobre el Principat de Salm-Salm

www.chateau-de-salm.org - Web oficial del castell de Salm. Historia i situació. En francès, i també en alemany en un link que hi ha a baix de cada pàgina.
paysdesabbayes.com/histoire/salm/hsalm51.html - Historia de la família dels Salm, en francès.
www.labroque.com/la_commune.html - Web de la Commune de La Broque. Historia de Salm i imatges, en francès.
www.senones.fr - Web de Senones, antiga capital del Principat de Salm. Breu historia i imatges. En francès
badonpierre.free.fr/salmpierre/tome4a.html - Interessant escrit amb moltes petites històries i anècdotes sobre l’historia del Principat de Salm. En francès, es clar.
fr.wikipedia.org/wiki/Principauté_de_Salm-Salm - Wikipedia en francès sobre la última etapa del Principat de Salm al segle XVIII, coincident en el temps amb la colonització que ens ocupa.
ca.wikipedia.org/wiki/Principat_de_Salm-Salm - Informació similar a l'enllaç anterior sobre el Principat de Salm-Salm, en català.
 

Sobre el Sacre Imperi Romanogermànic

history-world.org/holy_roman_empire.htm - Àmplia explicació sobre el Sacre Imperi. En anglès.
www.heraldica.org/topics/national/hre.htm#Introduction - Àmplia explicació sobre el Sacre Imperi Romanogermànic. En anglès. Molt interessant i adient per qui tingui temps i interès.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Sacre_Imperi_Romanogerm%C3%A0nic - Wikipedia, ni més ni menys.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Portail:Saint-Empire_romain_germanique - Portal de Wikipedia, en francès

http://de.wikipedia.org/wiki/Portal:Heiliges_R%C3%B6misches_Reich - Portal de Wikipedia, en alemany
 

Per a resseguir el camí de vinguda dels colons

www.cartocassini.org/cartecassini/france.htm - Mapa de França de Cassini de 1750
jourand.free.fr/outils/casimir/cartes-de-cassini-noir-et-blanc.php - Mapa de França de Cassini de 1750 en blanc i negre amb fulls descarregables sencers a partir dels fraccionats de la Bibliothèque Nationale de França
jourand.free.fr/outils/casimir/cartes-de-cassini-couleur.php - El mateix mapa de Cassini en color
 

Sobre estadales, vares, fanecas (fanegas) i fanecades

http://pares.mcu.es/Catastro/ - Documentació sobre el Catastro de Ensenada, tant del Real Decreto com de les respostes de les poblacions de Castella a l'interrogatori per fer l’estadística. Ens interessa la resposta a la pregunta 9 de l'interrogatori: De qué medidas de tierra se usa en aquel pueblo, que trobarem dins de la documentació de cada població en aquest enllaç http://pares.mcu.es/Catastro/servlets/ServletController?ini=0&accion=0&mapas=0&tipo=0
 

Per buscar-hi mapes de la nostra zona de treball, actuals o antics

http://www.juntadeandalucia.es/institutodeestadisticaycartografia/cartoteca/buscar/index/provincia/8 - Cartografía Histórica del Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía
http://www.ideandalucia.es/IDEAvisor/ - Infraestructura de Datos Espaciales de Andalucía
http://sigpac.mapa.es/fega/visor/ - Visor SIGPAC del Ministerio de Agricultura Alimentación y Medio Ambiente
 
Aquesta web està permanentment en construcció; moltes coses encara no hi son o estan a mitges. Si hi ha algun comentari agrairia un correu a "albert (arrova) fuentepalmera.org"