www.fuentepalmera.org
català castellano
 
 

La colonització de Sierra Morena i Andalusia de 1767-1768 i
el Fuero de las Nuevas Poblaciones

De la web i un racó personal El procés de la colonització Personatges que hi van intervenir Informació relacionada
Inici - Contacte - Noticies Motius de la colonització Campomanes El Sacre Imperi
Els meus avantpassats La propaganda de Thürriegel (1ª part) Maria Anna Immling Principat de Salm
Enllaços - Webs amigues La propaganda de Thürriegel (2ª part) Olavide Expedició a Kourou
  Les Reales Cédulas Thürriegel Manteistes i col·legials
Sobre Fuente Palmera El camí d'arribada Thürriegel (punts de vista) Vares i fanecades
El començament On es van ubicar   Peus i toises
La reacció d'Écija I aquells grecs? Fonts d’informació  
La formació de la colònia   Bibliografia i enllaços  
    Literatura  

Apartat personal de la web

 

Aquest que segueix és un document que te dues parts: una primera part és copia de la partida de naixement de Jean Baptiste Claudel Marchal i la segona part és una mena de "certificat de penals" on diu que és de "bona família" y de "conducta correcta".

Els pares de Jean Baptiste, Joseph Claudel i Marie Marchal son, ara per ara, la parella d’ascendents mes llunyans en el temps de qui tinc coneixement (son una de les meves 128 parelles d’avis setens; 128 àvies setenes i 128 avis setens). Habitants de Colroy-la-Grande. El padrí és habitant de Lubine (proper a Colroy-la-Grande) i la padrina habitant de la mateixa Colroy-la-Grande. Tots dos pobles de la Lorena, aleshores ja part de França i per tant no del Sacre Imperi Romanogermànic.
 

Partida de naixement de Jean Baptiste Claudel 1752

Extrait des Regitres de Baptemes de la Paroisse de Colroy la Grande

 
Jean Baptiste fils legitime de Joseph Claudel habitant de Colroy, et de Marie Marchal son epouse, est né le vingtième du mois D’aout mil sept cent cinquante deux et a été baptisé à l’endemain. Il a eû pour parrain Jean Baptiste Marchal habitant de Lubine, et pour marreine Marie Elienne femme de Sebastien Marchal de Colroy, qui ont signé la present acte.  Signé
Jean Marchal, Marie Elienne, J.Mangin  Curé
 
Le soussigné Joseph Mangin pretre curé de Colroy la Grande district de St. Die en Lorraine, certifie le present extrait veritable et conforme a son original, en ayant lise mot par mot, certifie en acte que le dit Claudel est de trés bonne famille, et que jusqu’au moment de son depart pur L’espagne sa conduite a été reguliere et hors de reproche ..(?).. donné a Colroy 29 ..???bre..  1770
J. Mangin  Prevere

Fins aquí, i com que creiem que té un cert interès, mantenim la informació sobre Jean Baptiste Claudel que havíem tingut des de bon principi i que fins ara era el nostre únic punt de referència; aquesta informació ha sortit del llibre "Historia de la colonia de Fuente Palmera 1768-1900" de Francisco Tubío Adame, llibre que citem també en l’apartat de Bibliografia. A continuació, però, inserim la partida de naixement del propi Nicolás Claudel (un dels nostres veritables avantpassats), que hem aconseguit trobar tot visitant els arxius parroquials dels Vosges, i també afegirem d’altra informació dels nostres avantpassats ("nostres" perquè ho son tant meus com d’altra gent, alguns dels quals encara viuen avui a Fuente Palmera), informació que ens permet arribar fins a uns besavis de Nicolás Claudel.

Seguiment del cognom Claudel

Jean Baptiste te un germà, Nicholas Claudel,dit Lebuen, nascut l'any 1748, també a Colroy-la-Grande i que també va anar com a colon a les Nuevas Poblaciones.
     
Nicolas fils de Joseph Claudel habitant de Colroy, et de Marie Marchal son epouse, est né le 27e octobre mil sept cents quarante huit, et a été baptisé le même jour, il a eû pour Parain Joseph fils de Joseph Marchal, et pour Maraine Catherine fille de Joseph Crovisier, tous deux de Colroy, qui ont signé la present acte avec moy  

Naixement de Nicolas Claudel 1748

Joseph Marchal

Catherine Crovisier J, Mangin, curé
 
Nicolas fill de Joseph Claudel habitant de Colroy, i de Marie Marchal la seva  esposa, ha nascut el 27 d’octubre de mil set cents quaranta vuit, i ha estat batejat el mateix dia, ha tingut per Padrí a Joseph fill de Joseph Marchal, i per Padrina a Catherine filla de Joseph Crovisier, tots dos de Colroy, qui han signat la present acta amb mi

Joseph Marchal

Catherine Crovisier J, Mangin, prevere
     
Un cop a Fuente Palmera, després d’enviudar de Catherine Mengra amb qui havien tingut aquí una filla, Juana Teresa, que també va morir ben petita, l'any 1774 es casa amb Lucie Legrand Marten, vinguda d'Alsàcia i que vivia a La Carlota (o Lucia Legrand Marten, segons la primera documentació trobada); un dels seus fills, Francisco, es casa amb María Blanes Pota, nascuda també a Fuente Palmera i també encara d’ascendència estrangera per pare i mare, vinguts probablement de Savoia.
Un fill de María i Francisco, Juan, es casa amb Ana Bernet i tenen una filla, Francisca Claudel Bernete (el cognom correcte, Bernet, en la documentació consultada apareix canviat per Bernete) que es casa amb el primer espanyol que apareix de moment a la llista, Antonio Rivero Martín, els pares del qual (Manuel i Teresa) son tots dos de Fuente Palmera.
La filla de Francisca i Antonio, Carmen Rivero Claudel (nascuda el 1874), es casa amb Jose Carmona Serrano (fill de Manuel, de Écija, i de María Dolores, de Fuente Palmera).
Aquests últims, Carmen i José, son 2 dels meus 8 besavis i pel que fa a aquesta línia aquí es perd el cognom Claudel. Un dels seus fills, el meu avi matern, va néixer a la Cañada del Rabadan el 1891. Es evident que els seus cognoms son Carmona Rivero, no?
Tot plegat ho podeu veure i seguir, conjuntament amb la informació dels altres ascendents que fins ara he pogut trobar, en el següent arbre genealògic on hi han els meus avantpassats Carmona Rivero de Fuente Palmera. Espero que aquest arbre també sigui útil a altra gent amb avantpassats comuns.

Avantpassats Carmona Rivero de Fuente Palmera

Avantpassats dels Carmona Serrano i dels Rivero Claudel, colons de Fuente Palmera.


Aquest arbre genealògic s'ha pogut anar elaborant gràcies a les col·laboracions de Francisco Ruiz, de Benifaió, Ignacio Lujan, de Tenerife, Pascal Boës, de Bischwiller, Manuel Romero Bolancé, de Fuente Palmera i José (Pepe) Carrasco Ostos, arxiver de Fuente Palmera que ens va ajudar a bellugar-nos per l'Arxiu Municipal; també agraïm les facilitats trobades a l'Arxiu Parroquial de la Parròquia de la Inmaculada Concepción de La Carlota.
Manuel Romero Bolancé suggereix que probablement el malnom en andalús "Lebuen" de Nicolás Claudel és a causa d’una errònia transcripció sonora del malnom original "Lubine", poble veí de Colroy-la-Grande, pronunciat en francès de la Lorena.

Les imatges que segueixen son totes de collita pròpia (© fuentepalmera.org ) i corresponen als pobles anomenats anteriorment de: Le Beulay, Provencheres-sur-Fave, Colroy-la-Grande i Lubine, d'on provenen o hi estan relacionats alguns dels meus avantpassats; avantpassats que ho son també de molta altra gent, i sobretot a Fuente Palmera si comptem a partir dels avis sisens.
Mairie de Le Beulay Entrada a Colroy la Grande Parroquia de Colroy-la-Grande
Edifici de l'ajuntament de Le Beulay (anteriorment Beulay) amb la seva torreta amb rellotge. Una entrada de Colroy-la-Grande; de la seva parròquia és la partida de naixement de Nicolas Claudel Marchal. Parròquia de Colroy-la-Grande (1774) dedicada a Sant Joan Baptista, i el monument als caiguts.
Capella de Sant Sebastia. Colroy la Grande Parroquia de Provencheres sur Fave Esglesia de Pentecostes de Lubine
Capella a Colroy-la-Grande (1630) dedicada a Sant Sebastià, Nicolas sí que la deuria veure!. Parròquia de Provencheres-sur-Fave dedicada a Santa Caterina. El doble bulb del campanar és del 1712. Església de Pentecostes de Lubine (1723), d'on ens sembla que ve el malnom "Lebuen" de Nicolas.

 

Estadística actual d’alguns cognoms

Amb dades consultables al INE (Instituto Nacional de Estadística) amb xifres d’estadística del padró de gener de 2016 amb Claudel com a primer i/o segon cognom hi havien un total de 164 persones. Estan repartides de la següent manera:
Per naixement Per residència
Barcelona Còrdova Sevilla Estranger Altres   Barcelona Còrdova Sevilla Madrid Altres  
32 68 45 12 7   38 41 54 12 19  

 

Pel que fa al cognom Legran hi havien un total de 195 persones amb aquest com a primer i/o segon cognom. Les xifres estadístiques son les següents:
Per naixement Per residència
Barcelona Còrdova Sevilla   Altres   Barcelona Còrdova Sevilla   Altres  
47 105 13   30   60 75 19   41  

 

Es fàcil de veure que les xifres baixen al passar de naixement a residència sobretot a la província de Còrdova.
Del cognom Legran no hi han estrangers probablement perquè aquest sigui una variació de Legrand, un dels tants canvis en l'ortografia que hi van haver a l’hora de fer la inscripció dels arribats a les Nuevas Poblaciones i també a posteriori. Si investiguem el cognom Legrand sí que hi trobarem estrangers, majoritàriament belgues i francesos, però no més de 5 amb residencia o naixement a Còrdova o Sevilla.
 
Aquesta web està permanentment en construcció; moltes coses encara no hi son o estan a mitges.Si hi ha algun comentari agrairia un correu a "albert (arrova) fuentepalmera.org"