www.fuentepalmera.org
català castellano
 
 

La colonització de Sierra Morena i Andalusia de 1767-1768 i
el Fuero de las Nuevas Poblaciones

De la web i un racó personal El procés de la colonització Personatges que hi van intervenir Informació relacionada
Inici - Contacte - Noticies Motius de la colonització Campomanes El Sacre Imperi
Els meus avantpassats La propaganda de Thürriegel (1ª part) Maria Anna Immling Principat de Salm
Enllaços - Webs amigues La propaganda de Thürriegel (2ª part) Olavide Expedició a Kourou
  Les Reales Cédulas Thürriegel Manteistes i col·legials
Sobre Fuente Palmera El camí d'arribada Thürriegel (punts de vista) Vares i fanecades
El començament On es van ubicar   Peus i toises
La reacció d'Écija I aquells grecs? Fonts d’informació Una llegenda
La formació de la colònia   Bibliografia i enllaços  
    Literatura  

Reales Cédulas de Carlos III

 
Molts dels passos previs de la negociació establerta entre 18 d'octubre de 1766 i 2 d'abril de 1767 entre Carles III i Johann Kaspar Thurriegel fins arribar a l'acord final del projecte es poden seguir en aquesta "REAL CEDULA DE SU MAGESTAD, A CONSULTA DEL CONSEJO, APROBANDO EL PLIEGO, QUE PARA LA introduccion de seis mil colonos Flamencos, y Alemanes, presentò el Theniente Coronél D. Juan Gaspàr de Thurriégel, por mano del Illustrisimo Señor Don Miguél de Muzquiz, Gobernador del Consejo de Hacienda, Superintendente General de ella, Secretario de Estado, baxo diferentes declaraciones reducidas á Contrata, que por menor se expresan".  

Contrata de Thurriegel

Publicada el 4 d'abril de 1767 conté, entre d'altres conceptes, la Memòria, les Condicions i la Contracta entre l'assentador Thürriegel i el rei Carles III.
La podeu descarregar en aquest enllaç del Dipòsit Digital de Documents de la UAB.
 
Tot aquest procés legal i de negociació tindria com a resultat dues Reales Cédulas (1), signades el 25 de juny de 1767 i publicades el 5 de juliol de 1767, que serien el punt de partida de l’aventura d'aquests primers colons reclutats i transportats per l'assentador bàvar Johann Kaspar Thurriegel i els seus col·laboradors cap a on, segons la propaganda distribuïda, havien de trobar el Paradís a la Terra.
Aquestes dues Reales Cédulas publicades el 5 de juliol de 1767 tenen una lectura molt interessant doncs, a banda del seu motiu principal, contenen molta informació orientativa i entre línies sobre personatges, idees i cultura del moment i sobre els motius del projecte de colonització.
Una primera Real Cédula conté les Instrucciones pels Comisionados sobre que cal fer per rebre, controlar i portar als colons al seu destí de Sierra Morena un cop desembarcats o arribats per terra a les Cajas de recepció establertes a Almagro, Almeria, Màlaga i Sanlucar de Barrameda.
Es pot descarregar amb força qualitat d'aquest enllaç del Dipòsit Digital de Documents de la UAB: http://ddd.uab.cat/pub/pragmatiques/pragmatiques_272.pdf .
La segona, i més coneguda, conté la Instruccion i el Fuero aplicables a les Nuevas Poblaciones que es formarien un cop arribats els colons al seu destí. Aquesta va ser la feina reservada per a Pablo de Olavide. Aquesta Real Cédula es pot trobar a la web del Ministerio de Cultura, Portada de Legislación Historica de España, o directament en el següent enllaç: www.mcu.es/archivos/lhe/servlets/VisorServlet.jsp?cod=003295 .
Igual que amb la Real Cédula anterior també es pot descarregar d'aquest enllaç del Dipòsit Digital de Documents de la UAB: http://ddd.uab.cat/pub/pragmatiques/pragmatiques_273.pdf .
 

Si cliques a la imatge que t’interessi tindràs el text complet de cada Real Cédula. Estan copiades intentant de conservar l’ortografia original.

Instrucciones 1767

 

Instruccion i Fuero Nuevas Poblaciones 1767

REAL CEDULA DE SU MAGESTAD, Y SEÑORES DE SU CONSEJO, QUE CONTIENE LAS INSTRUCCIONES, que deben observar los Comisionados de las Caxas de Almagro, Almeria, Màlaga, y Sanlucar, para la introduccion de los seis mil Colonos Católicos Alemanes y Flamencos, que deben poblar en Sierramorena.   REAL CEDULA DE SU MAGESTAD, Y SEÑORES DE SU CONSEJO, QUE CONTIENE LA INSTRUCCION, y fuero de poblacion, que se debe observar en las que se formen de nuevo en la Sierramorena con naturales, y estrangeros Católicos.

Com que ni de bon tros van ser tot flors i violes, posteriorment es van publicar una altra Real Orden (2) i una altra Real Cédula. La primera amb data de 13 d’octubre de 1769 on es tracta sobre les desercions i abandonaments de colons com a conseqüència, entre altres motius, del desengany i de la improvisació del pla de colonització; la segona amb data de 17 d’octubre de 1769, a causa de la mala rebuda per part dels terratinents d'Ecija, sobre els càstigs aplicables als qui atemptin contra els colons.

 

Aquests dos documents també es poden descarregar del Ministerio de Cultura, Portada de Legislación Histórica de España en els següents enllaços a peu d'imatge o clicant a la imatge que t’interessi; si no ho veus correctament clica en la icona de zoom que sortirà a l’esquerra de la imatge principal del link:

 Falsos passaports i desercions

 

Atemptats contra els colons

www.mcu.es/archivos/lhe/servlets/VisorServlet.jsp?cod=003757

 

www.mcu.es/archivos/lhe/servlets/VisorServlet.jsp?cod=003758

"Real Orden" de 13 d’octubre de 1769. "Real Cédula" de 17 d’octubre de 1769.
Publicada a causa de les desercions de colons. Publicada a causa d'actes en contra dels colons.

Gaceta de Madrid de març 1835 - Derogació del Fuero  

El Fuero es va derogar per Real Decreto en el regnat d'Isabel II durant el període de regència de la seva mare Maria Cristina de Borbón-Dos Sicilias. La derogació del Fuero es va signar el 5 de març de 1835 i es va publicar a la Gaceta de Madrid el 7 de març de 1835.

Es pot descarregar del següent enllaç del Ministerio de Cultura, Portada de Legislación Histórica de España

www.mcu.es/archivos/lhe/servlets/VisorServlet.jsp?cod=046826
 

També ho pots descarregar en format pdf clicant a l'imatge, encara que amb menor qualitat.


(1) Real Cédula (Cèdula Reial): Despatx en què hom concedia una gràcia, prenia alguna providència. Aparegué a Castella sota el regnat de Joan II, i perdurà, amb lleugeres variacions, fins a l’època dels Borbó. Adoptaren la seva forma gràcies i provisions reials lliurades per un tribunal superior i subscrites pel rei i el seu secretari. Hom en féu edicions impreses quan la importància de l’afer ho exigia. www.enciclopedia.cat
(2) Real Orden: És una disposició amb força de llei dictada pel rei. Es va utilitzar des de Felip II fins a Alfons XIII.
 
Aquesta web està permanentment en construcció; moltes coses encara no hi son o estan a mitges. Si hi ha algun comentari agrairia un correu a "albert (arrova) fuentepalmera.org"