www.fuentepalmera.org
català castellano
 
 

La colonització de Sierra Morena i Andalusia de 1767-1768 i
el Fuero de las Nuevas Poblaciones

De la web i un racó personal El procés de la colonització Personatges que hi van intervenir Informació relacionada
Inici - Contacte - Noticies Motius de la colonització Campomanes El Sacre Imperi
Els meus avantpassats La propaganda de Thürriegel (1ª part) Maria Anna Immling Principat de Salm
Enllaços - Webs amigues La propaganda de Thürriegel (2ª part) Olavide Expedició a Kourou
  Les Reales Cédulas Thürriegel Manteistes i col·legials
Sobre Fuente Palmera El camí d'arribada Thürriegel (punts de vista) Vares i fanecades
El començament On es van ubicar   Peus i toises
La reacció d'Écija I aquells grecs? Fonts d’informació Una llegenda
La formació de la colònia   Bibliografia i enllaços  
    Literatura  

Primer cal explicar que hi fa a www.fuentepalmera.org un resum històric del Principat de Salm. El motiu és que de les 3 primeres remeses de colons arribades l'any 1768 a Fuente Palmera el 52% declaraven ser d'allà; amb tota probabilitat un elevat percentatge de colons va viatjar amb documentació falsa i el seu lloc d'origen era de llocs propers a aquest Principat, com per exemple Alsàcia o Lorena, llocs de on no haguessin estat admesos per pertànyer a França.

En a questa web també hi ha una petita explicació sobre el Sacre Imperi Romanogermànic, del qual el Principat de Salm en va ser una part.

El Principat de Salm (o de Salm-Salm)

 
Salm: Antic comtat del Sacre Imperi, creat el s X a les Ardenes. Gràcies a la incorporació d’una part del comtat de Blâmont, al s XV restà dividit en Alt Salm, situat als Vosges, i Baix Salm, a les Ardenes. Posteriorment, el primer esdevingué (1623) principat de l’Imperi, però al s XVIII una part passà a Lorena i la resta a França.
www.enciclopedia.cat
La principauté de Salm-Salm forme, à la fin du xviiie siècle, un vestige territorial d'une seigneurie autrefois plus vaste nommée Salm-en-Vosges. [...] La principauté de Salm-Salm n'existe effectivement qu'entre 1751 et 1793. Elle est souveraine bien que les Français disposent d'un droit de libre passage.
www.wikipedia.org

Bandera de Salm

Garde de Salm

Antic blaso de Salm

Bandera de Salm-Salm.

La Garde de Salm. Canvi de guàrdia teatralitzat a la capital, Senones.

Antic blasó de la casa de Salm

 

Breu historia del Principat

L’origen del Principat i del nom de Salm no estan ni en els Vosges ni son d’una línia hereditària vosgiana sinó que estan en la Casa Luxemburg. El Comtat deSalm sorgeix al segle X al poble avui anomenat Vielsalm (Viye Såm en való), a la regió de les Ardenes de l’actual Bèlgica, província de Luxemburg. Era governat per una branca de la Casa de Luxemburg, anomenada la Casa de Salm. Els Salm van anar estenent les seves possessions cap al sud-est i van arribar a la regió cap al segle XII.
 
El 1090 el primer abat de Senones va adoptar els senyors de Salm de la casa de Luxemburg com a protectors, o per a tutelar, dels seus interessos materials. Al poc temps (històricament parlant) de ser nominats com a protectors de l’abadia de Senones i a la mort el 1170 de Henri I de Salm ja tenim, per herència dels seus dos fills, dues línies separades: els Salm de les Ardenes i els Salm dels Vosges.
La política de la família Salm dels Vosges, que son els que seguirem a partir d’ara,  es marcada, al llarg de l’historia del país, per la rivalitat amb els abats de Senones, de qui eren protectors però amb qui competien pel poder temporal.
Cap al 1190, per consolidar la seva presència en territori vosgià i portar-hi també el nom familiar, els Salm van fer construir un castell, i a partir d’aquí es formà la població de Salm (capital fins el 1751), en uns terrenys pertanyents a l’abadia de Senones, al nord-est de la comarca i a 800 metres d’alçada dominant la vall de Bruche, en el territori de la parròquia de Vipucelle. A mitjans del segle XVI el castell de Salm no era mes que un munt de ruïnes.
 
Apareixen, en data desconeguda, uns personatges misteriosos, els Rhingraves o Rheingrafen (en alemany i en singular "Rheingraf") o Comtes Sauvages del Rin i de Salm. El 1571 per una mena de “cop d’estat” contra els abats de Senones muntat per Jean IX, Comte de Salm i Fréderic, Comte Sauvage del Rin i de Salm s'apoderen del tot del territori, tenint-lo com a propietat en comú, el 1598 es produeix un repartiment indivís, és a dir sense posar límits al territori, doncs es van repartir quasi bé poble per poble. És en aquest moment, que els Salm del Principat situat als Vosges deixen de ser de la línia sanguínia o hereditària dels Salm de les Ardenes i passen a ser-ho dels anomenats Rhingraves o Rheingrafen o Comtes Sauvages del Rin.
A la mort de Jean IX, el 1600, la seva propietat passa a la seva neta Christine de Salm que estava casada amb François de Lorena, fill de Charles III Duc de Lorena. És així que aquesta part de Salm passa a ser part de la Lorena. D’aquesta manera també s’hagués d’haver perdut el nom de Salm, malgrat tot el nom es conservà recuperat pels Comtes Sauvages.
 

El 1719 per matrimoni entre Nicolas Léopold, Príncep de Salm i la seva cosina Dorothée, Princesa de Salm, es crea la Casa Salm-Salm que és la que ens trobem al Principat a l’any 1767.

El 1751 es produeix la darrera partició, entre Nicolas de Salm-Salm i el rei Stanislas Leszczynski que havia heretat els drets dels Ducs de Lorena.
     

Vielsalm - Ardenes

 

Vielsalm i Salm als Vosges

Vielsalm a les Ardenes, a l'actual província belga de Luxemburg.

 

L'origen i el final del Principat de Salm, de les Ardenes als Vosges.

 

Situació del Principat el 1767

A l’any que ens interessa, 1767, el Principat de Salm (o per ser més correctes Principat de Salm-Salm) estava associat com una de les parts del puzle del Sacre Imperi Romanogermànic i era un enclavament (1) independent dins del regne de França. Era una petita regió dels Vosges a cavall entre l’Alsàcia i la Lorena. Va estar en aquesta situació i amb les fronteres perfectament definides entre el 21 de desembre de 1751 i el 2 de març de 1793 (o 17 de març de 1793 segons altres fonts) quan va ser absorbit de manera forçada per la República Francesa com a conseqüència de que la Convention Nationale (2), òrgan creat en la revolució de 1789, havia prohibit tot comerç amb l’estranger sota pena de mort i, com a conseqüència, els habitants del Principat per la seva condició d’enclavament estaven aïllats i privats d’aliments i altres subministraments. Després d’unes negociacions van acordar que era inacceptable aquest enclavament estranger en terres franceses i que la única solució era passar el país a França.
Eclesiàsticament depenia de la diòcesi de Saint-Dié amb l’excepció de Senones qui ho feia de l’abat del mateix nom, el qual gaudia de drets quasi episcopals i estava immediatament sotmès a la Santa Seu.
Des dels seus inicis, alguns segles abans, i fins el 1751 les seves fronteres havien variat força ja que obeïen al sistema feudal, on n’hi havia prou amb una venda o un repartiment per variar els límits d’un territori, canviar la recaptació d’impostos o el regim jurídic; una ratlla fronterera era diferent de com l’entenem avui.
En aquesta ultima etapa el Principat feia uns 230 kilòmetres quadrats, amb una població d’uns 10.000 habitants, i la capital a Senones. Amb una trentena de poblacions i llocs : Ménil-de-Senones, Saint Maurice, Vieux-Moulin i les Frénot, Allarmont, Albet, La Broque, Grandfontaine (amb les forges de Framont), Fréconrupt, Vipucelles i les Quelles (o Quevelles), Salm, Plaine, Champenay, Diespach, Saulxures, Bénaville i le Palais, La Petite-Raon, Saint-Jean-du-Mont, Poutay (o Paulay), Raon-sur-Plaine, Celles, Luvigny, Moussey, Le Saulcy, Le Puid, Le Harcholey, Belval, Saint-Stail, Grandrupt, Le Vermont, Vexaincourt (o Wackenback)...
 

Tenia per límits:

- Al nord el riu Plaine, que separa avui en dia el departament dels Vosges del de Meurthe et Moselle
- Al sud la vall de Hure (que no en forma part a l’excepció de Châtas)
- A l’oest la frontera entre Senones i Moyenmoutier
- A l’est el riu Bruche
     

Principat de Salm 1789

 

Principat de Salm - Limits 1751

El Principat de Salm en un fragment d’un mapa de l'Imperi de l’any 1789, on es veu la seva condició de enclavament dins de França.

 

Fronteres de 1751 del Principat de Salm, força aproximades

(sobre un mapa actual tret de Yahoo Maps).

 

(1) enclavament: Part de territori d’un estat sobirà que està completament envoltat per un territori estranger; tenim com a exemple un cas ben proper: Llívia.
(2) Convention Nationale: A França la Convention Nationale és el nom donat a l’assemblea que va governar des del 20 de setembre de 1792 fins el 26 d’octubre de 1795. El desembre de 1792 obrí un procés contra Lluís XVI, que fou condemnat a mort.
 

Els mapes originals, excepte el de l’any 1789, i segons s’indica, son trets de maps.google.com i maps.yahoo.com


 
Aquesta web està permanentment en construcció; moltes coses encara no hi son o estan a mitges.Si hi ha algun comentari agrairia un correu a "albert (arrova) fuentepalmera.org"